Brielle lezing

Voorwaarden van vrijheid: van 1572 tot nu.

Op 10 juni 2021, vanaf 15.50 uur organiseert Brielle de eerste (online) Brielle lezing. Aanmelden kan via www.brielle.nl/lezing. In 2022 viert Brielle, als ‘eersteling der vrijheid’ 450 jaar na dato de inname van Den Briel door de Watergeuzen. Samen met tientallen andere Nederlandse steden grijpt de stad dit eeuwfeest aan om het gesprek aan te gaan over de vier waarden die belangrijk zijn voor Nederland: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid.

Hoe belangrijk die waarden ook zijn, ze gaan niet probleemloos samen. In deze lezing zal Judith Pollmann laten zien hoe opstandige Nederlanders als in 1572 tegen dit probleem aanliepen en begonnen te experimenteren met oplossingen die tot op de dag vandaag van invloed zijn gebleven.

Judith Pollmann is hoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze geldt nationaal en internationaal als één van de meest vooraanstaande specialisten op het gebied van de Opstand, zoals de Tachtigjarige Oorlog in de internationale vakhistorische literatuur bekend staat.

De lezing is online te volgen via een livestream vanuit de Sint-Catharijnekerk in Brielle.

Wilt u deze lezing niet missen? Meld u dan aan via de website brielle.nl/lezing