Immaterieel Erfgoed Geen
Maskerade
Elk jaar vindt op 5 december in Brielle de Maskerade plaats, op de markt voor het oude stadhuis. Dé manier om gemaskerd en onherkenbaar op straat uit je dak te gaan. Sinds 2016 staat de Brielse Maskerade op de lijst van Immaterieel Erfgoed van de UNESCO
Deelname aan of het bezoeken van de Maskerade is gratis en er wordt glühwein en warme chocomelk geschonken. Aanmelden als groep of individu kan vanaf 18.00 uur. Let op: in 2021 gaat de maskerade helaas niet door!
Alleen toekijken is al leuk!
Vanaf 19.00 uur wordt gratis bisschopswijn en chocolademelk geschonken. Iedereen kan mee doen. De Maskerade zal niet alleen door B&W bezocht worden, maar ook door Sint Nicolaas en een aantal pieten. Zij bepalen mee wie de winnaar is van de Fons Löbkerprijs, die Sinterklaas rond 20.00 uur overhandigt aan de origineelste deelnemer!
Klaasielopen…
De maskerade is dé Brielse traditie van gezelligheid en nostalgie, van glühwein en uit je dak gaan. De Maskerade is bedoeld voor iedereen die altijd al eens mee heeft willen doen, voor diegenen die welk onderwerp dan ook voor het voetlicht willen brengen. Die mensen worden opgeroepen mee te doen – solo of met een club vrienden of buurtbewoners – aan deze unieke oeroude Brielse volkstraditie.
De Klaasieloper, zoals een Maskeradeganger altijd genoemd werd, kan zich tijdens de Maskerade volledig uitleven. Het is dé gelegenheid om ‘helemaal los’ te gaan. De Maskeradeganger kan ook zijn eventuele frustraties en of kritiek uiten, betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is, zonder aanzien des persoons. Of het nu om plaatselijke-, landelijke- of wereldgebeurtenissen gaat is om het even. Het gaat erom op humoristische wijze daarmee de draak te steken. Het is de bedoeling dat de deelnemers verkleed, gemaskerd of geschminkt de straat opgaan!
Geschiedenis
De eerste bron in de archieven waarin het verkleden wordt genoemd stamt uit 1850, toen burgemeester Lette in een venijnige machtsstrijd verwikkeld raakte met de nieuw benoemde politiecommissaris Bruininck. De commissaris had vernomen dat ,,in deze stad de gewoonte bestaat dat op den St. Nicolaas avond sommigen uit de lagere volksklasse verkleed door de straten loopen en zich aan ongeregeldheden schuldig maken’’.
Lees meer over de geschiedenis >
Grappige personages met of zonder maskers
In het verleden ging men ook met boerenkarren, bakfietsen, handkarren en krui- of kinderwagens, vrachtwagens, opleggers – naar behoefte aangekleed – de binnen stad in. Veel herrie, rook en vaak ook vuurwerk waren geen bijzonderheid. Ook het gebruik van geluidsinstallaties was gebruikelijk. Thema’s waren bijvoorbeeld allegorische- en of historische voorstellingen, hondenpoep, het (niet) maaien van de wallen, verlichting van de kassen, overlast van kauwen, verschillende sluitingstijden van winkels of zelfs een protest tegen het slechte weer op pakjesavond! Alles mag, ook alleen maar gek doen.
Het hele jaar door
Nadat de Brielse Maskerade is bijgeschreven op de Immaterieel Erfgoed lijst, werd er een speciale Erfgoed Spotten pagina gemaakt. Door middel van een QR-code kan iedereen het hele jaar door kennismaken met de maskerade en zien wat er op pakjesavond in ons Brielle gebeurt. Daarvoor werd ook een video opgenomen. Bekijk deze hier >
Reacties
Als klein meisje zag ik mijn vader in een witte overal staan van dik katoen. Toen ik zag dat hij de filterwatten van ons aquarium op zijn gezicht aan het plakken was ik begreep er niets van want het zag er niet uit. Hij verliet ons huis met in zijn handen een grote chinese gong! Nu weet ik, het was voor de maskerade en hij had niks te vertellen via een bord of zo; hij heeft zich gewoon lekker uitgeleefd met harde klappen op de gong. Voor hem was dat gewoon lol trappen. Ik heb zelf nog nooit mee gedaan aan de maskerade maar nu na het lezen van Rens [van Adrighem, red] zijn boeken zal ik gaan Lol trappen! Hopelijk lig de gong nog op zolder. Liefs Jolanda
Foto’s: Piet de Winter